TAHTAKURUSU İLAÇLAMA

Tahtakurusu haşeresi oldukça mide bulandırıcı ve insan kanıyla beslenen canlıdır. Beslenmesini kan emerek sağlarlar ve ulaşılması çok güç olan kuytu köşelere saklanmaktadırlar. Yumurtlayarak yaşamlarını devam ettiren bu tahtakuruları diğer tüm haşere türü gibi çok çabuk ürerler. Evde tahtakurusu gözle görmek oldukça zordur. Görüldükleri zaman önlem almak gerekir ve alınmadığı takdirde de o alanın tamamını sarabilirler.

Genellikle yataklarda, koltuklarda, çekyatlarda dikiş kısımlarına yumurtalarını bırakan tahtakuruları buralarda yumurtalardan çıkarak beslenmek için kan emecek canlı ararlar. Bireysel olarak yapılan geleneksel tahtakurusu ilaçlama çoğu kez bu tahtakuruları karşısında yetersiz kalır. Bireysel önlemler hem vakit kaybına hem de maddi kayba sebep olur. Bu bireysel yetersiz ilaçlama sonucunda bu böcekler ölmeyecek aksine kullanılan yanlış doz ilaca karşı böcekler bağışıklık kazanacaktır. Böylelikle de tahtakurusu ilaçlama maddi olarak artacak ve ilaçlama yaptıracak kişiyi zor duruma düşürecektir.

 

Tahtakurusu ile mücadele

Küçük olan bu tahtakurusu ile mücadele sanıldığı kadar basit bir ilaçlama uygulaması değildir. Tahtakurusu ölümü çok zor sağlanan canlıdır. Sağlığına ve temizliğe özen gösteren ve dikkat eden herkesin tahtakurusu ilaçlama yöntemlerini dikkatli bir şekilde yaptırması gerekir. Öztürk Böcek İlaçlama bu konuda engin bilgisi ve tecrübesi sayesinde tahtakurularının yaşayabileceği yerleri, üreme şekillerini kısaca böcekleri tanıyarak ve hangi ilaçların kullanılabileceğini bilerek ilerlemekte ve profesyonel bir yaklaşımla sorunu kökten çözmektedir. Tahtakurusu ile mücadele de baş edebilmenin yolu yalnız ve yalnızca profesyonel bir şekilde ilaçlama yapmak ve tedbir almaktır.

Tahtakuruları insanlar ve hayvanlardan kan emer. Geceleri aktif olan tahtakuruları beslenebilmek kan emmek için geceleri insanlara yanaşırlar. En çok bilinen türü ise 5 mm boyunda olan rengi koyu kırmızı kahverengi renkte Cimex lectularius ‘tur.

Tahtakurularının en çok görüldüğü yerler; çatlaklar, yataklar, mobilyalar, parke boşlukları, kuytu ve karanlık yerlerde saklanırlar.

Yavru ve yetişkin tahtakuruları alanlarınızın sıcaklığına bağlı olarak 3 – 7 gün aralıklarında kanla beslenirler.

Her ortamda canlı kalmayı başarabilen bu böcekler çok soğuk ortamlarda yarı uyku hâlinde beslenmeden 1 yıl yaşayabilirler. İlaçların tahtakurularını öldürücü olması için ilaçların direkt vücutlarına temas etmesi gerekir.

 

TAHTAKURUSU ISIRIĞI

Tahtakurularının ısırığı cilt tahrişlerine, aşırı kaşıntılara, psikolojik etkilere ve alerjik reaksiyonlara yol açabilirler. Isırıklar sonrasında şiddetle kaşıntı hissi verdiğinden, aşırı kaşımayla deri sorunu veya iyileşme sonrası kaşıma izleri kalması sorunları yaşanabilir.

Genellikle tahtakurusu ısırıkları üst vücut, kollar, boyun, koltuk altı ve omuzlar gibi yerlerde kan emilimleri görülür. Yatak böceği ısırıkları başlangıçta çok fazla ağrılı değildir. Saatlerce ya da günlerce fark edilmeden yaşayabilirler.

Tahtakurusu böceğinin insanlarda her beslenmesinde 10 dakikaya kadar insan kanını emebilme potansiyelleri görülür.